SAS’ nye arbejdstøj er en gevinst for både miljø og økonomi

SAS har forlænget arbejdstøjets levetid, så det nu holder fire gange længere end tidligere. Udover miljøbesparelsen ved en mindre produktion har det også medført en stor økonomisk besparelse.

SAS indkøber årligt for ca. 9 mio. kr. arbejdstøj til flymekanikere, lastearbejdere og cargo-arbejdere. Da SAS skulle genforhandle kontrakter for levering af arbejdstøj, besluttede man at vurdere tøjet i et livscyklusperspektiv med hensyn til materiale, holdbarhed, vedligeholdelse og bortskaffelse. I vurderingen kiggede man på de belastninger, tekstilet ville blive udsat for i brugen, for eksempel, hvilke kemiske stoffer tekstilet ville komme i kontakt med. SAS opdagede, at arbejdstøjets levetid kunne forlænges ved at forstærke arbejdstøjet på bagdel og knæ, ændre en smule på lommerne, og vælge et materiale der kunne rengøres skånsomt.

Tid, penge og viden

Det har nu vist sig, at arbejdstøjet holder 4 gange længere end tidligere. Udover en mindre miljøbelastning, har det også betydet en besparelse for virksomheden, så den ekstra tid SAS har anvendt til at vurdere produktets miljøbelastning, har været givet godt ud. Desuden er stykprisen på produkterne reduceret med op til 25%, fordi indkøbene samtidig er blevet samlet i en central indkøbsfunktion. Desuden har SAS fået en omfattende viden om arbejdstøj (produktionsforhold, uønskede stoffer,mv.) som kommer dem til gode ved andre indkøb.

Generelt er erfaringen hos SAS, at der ikke er problemer med at få oplysninger fra leverandørerne om produkterne

Krav til leverandører

Det er SAS’ erfaring, at kravene i kontrakten er meget vigtige. Ved store indkøb forbeholder SAS sig blandt andet ret til at besøge producenterne og underleverandørerne for at vurdere, om de lever op til miljøkravene i kontrakten. Generelt er erfaringen hos SAS, at der ikke er problemer med at få oplysninger fra leverandørerne om produkterne. Det gælder f.eks. oplysninger om hvilke kemiske stoffer, der er anvendt og hvordan råvarerne er frembragt. Men ofte undrer leverandørerne sig over kravene, da det er så få virksomheder, der ønsker disse oplysninger.

Læs også:

Cirkulær leasingmodel blev til arveligt arbejdstøj i Herning Kommune

40 tons CO2 sparet ved at skifte vaskemaskiner ud