Verdens Bedste Indkøber

Region Syddanmark er Verdens Bedste Indkøber 2021

Region Syddanmark modtog på Forum for Bæredygtige Indkøbs og Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøbs (POGI) årskonference prisen som Verdens Bedste Indkøber 2021 for deres modige nytænkning af egen indkøbspraksis og samarbejde med virksomheden HOLMRIS B8 om køb af brugte kvalitetsmøbler til Regionshuset. Indsatsen er et godt eksempel på, hvordan offentlige institutioner kan arbejde konkret med Verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion.

Prisen er stiftet af Forum, POGI, IKA og Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) for at hylde de gode eksempler på indkøbere, der bruger den store grønne indkøbsmuskel til at bidrage til FN’s Verdensmål.

Brugte møbler er førstevalg

Region Syddanmark vandt prisen for deres samarbejdsaftale med Holmriis B8 om køb af brugte møbler til Regionshuset. Samtidig er det besluttet, at brugte møbler er et obligatorisk førstevalg, så genbrug af egne møbler prioriteres først, dernæst køb af brugte møbler. Først når de muligheder er udtømte overvejer man køb af nye møbler. Ved at købe brugte møbler kan de ressourcer, som møblerne er lavet af, holdes i kredsløb og blive brugt længst muligt.

Forum for Bæredygtige Indkøb har udgivet værktøjet: Cirkulære forretningsmodeller ved indkøb af møbler – inspiration og gode råd. Den finder du her.

Københavns Kommune: Skærpede krav til køretøjer

Københavns Kommune var nomineret til prisen for brugen af en dynamisk model til at indføre skærpede miljøkrav til leverandørkøretøjer. Kommunen sigter mod at anvende modellen og værktøjerne på alle udbud og kontrakter inden for leverandørtransport og deler også erfaringerne med kolleger i andre kommuner.

Københavns Kommune indfaser kravet i løbet af aftalens løbetid, så leverandører gradvist udskifter deres flåder til grønne køretøjer over en kontraktperiode. I 2020 og 2021 er modellen blevet inkorporeret i indkøb af så forskellige ting som vinduespolering, tandlæge-artikler og fødevarer.

Warfair: Indkøb fra lande ramt af konflikt

Den tredje nominerede til prisen var Warfair, hvis forretningsmodel bygger på indkøb af kvalitetsvarer fra lande ramt af konflikt. Warfair finder varer og virksomheder og sikrer kvalitet, transport og finansiering for at få varerne på markedet til både private og produktionsvirksomheder. I den proces kontrollerer Warfair for både sociale og miljømæssige forhold. Warfair hjælper også leverandører med at opnå certificeringer inden for fødevarekvalitet, økologi og fair trade.