300 dyr afgræsser de store naturarealer
Ishøj Kommune har 150 hektar grønne arealer, der plejes af dyr fra Ishøj Dyrepark . I Ishøj dækker de grønne arealer faktisk 75% af kommunens samlede areal. I en årrække har man ladet de store naturarealer afgræsse af omkring 85 højlandskvæg, 140 marskfår og 60 geder. Det har især vist sig at være effektivt i kampen mod invasive plantearter som kæmpe-bjørneklo og hybenroser. Områder, som for bare ti år siden var vokset helt til med kæmpe-bjørneklo, er i dag blevet åbnet fuldstændigt op af dyrene.
– Vi oplever, at borgerne er glade for dyrene, som de kan komme helt tæt på. Det giver et helt andet forhold til naturen, og hvor maden kommer fra. I starten var nogle borgere bekymrede for, om dyrene ville give lugtgener og tiltrække myg i boligområderne, men der har heldigvis ingen gener været; tværtimod er områderne blevet mere eftertragtede at bo i, siger Ivan Morberg.
Stor interesse for erfaringerne med dyrehold
Ishøj Kommune får jævnligt henvendelser fra andre kommuner, som vil høre om erfaringerne med dyrehold og ikke mindst økonomien i det. Ivan Morberg fortæller gerne om, hvordan kommunen holder udgifterne til dyreholdet nede.
– Køerne får omkring 30 kalve om året, hvoraf halvdelen er tyrekalve. Kalvene får lov til at gå længe hos deres mor, og når de er omkring 2-2,5 år gamle slagter vi de fleste af tyrene. Noget af kødet uddeles som smagsprøver ved arrangementer i kommunen. Resten sælges til vores medarbejdere. Derudover hjælper vores geder med at bekæmpe hybenroser i Køge Bugt Strandpark, hvilket Strandparken betaler et gebyr for.
Boldbaner holdes ukrudtsfri med en vertikalskærer
I Ishøj bruger man også andre metoder til at bekæmpe ukrudtet uden brug af sprøjtemidler. På boldbanerne holdes det bredbladede ukrudt nede ved at køre banerne igennem med en vertikalskærer fire gange om året. Vertikalskæreren fungerer som en græsslåmaskine, hvor knivene kører lodret i stedet for vandret. På den måde bliver ukrudtet fjernet, og plænen ridses op, så der kan komme luft og vand ned til græsrødderne.
Vi oplever, at borgerne er glade for dyrene, som de kan komme helt tæt på. Det giver et helt andet forhold til naturen, og hvor maden kommer fra. Det er dyrere at køre hen over banerne fire gange om året med en vertikalskærer i stedet for at give dem en enkelt omgang pesticider. Metoden er derfor også under pres, men vi prøver så vidt muligt at undgå sprøjtemidler, siger Ivan Morberg.
Sprøjtemidler bruges hvor dyrene ikke kan gå
Ishøj Kommune har dog ikke planer om afvikle brugen af sprøjtemidler helt. Kommunen vil fortsat bruge sprøjtemidler til at bekæmpe invasive plantearter og andre ukrudtsarter på strækninger langs veje og vandløb, hvor dyrene af gode grunde ikke kan gå.
– Vi bruger en ”intelligent” sprøjtemaskine, som ved hjælp af en fotosensorer sikrer, at sprøjtemidlet kun rammer ukrudtet. Det synes vi er bedre end at brænde ukrudtet med en gasbrænder, der skal køres hen over det samme stykke jord seks eller syv gange. Det havde ikke set så godt ud i vores CO2-regnskab, siger Ivan Morberg.