Varm luft løser problem med opløsningsmidler i Albertslund

I Albertslund bruger man i dag en hårtørrer til at montere og aftage skilte i stedet for at anvende opløsningsmidler. Løsningen blev til efter en god dialog med leverandørerne.

I 2005 begyndte Albertslund Kommune at designe, udvikle og opsætte nye skilte til stisystemer i samarbejde med et arkitektfirma og deres underleverandører. Da skiltene i maj 2005 var færdigudviklede, blev de testet ved en prøveopsætning for funktioner som montering og aftagning. I processen viste det sig, at for at få skiltene af, skulle der bruges et meget ildelugtende produkt, der blandt andet indeholdt xylen, som materialegårdens medarbejdere ikke var trygge ved at arbejde med. Samtidig passede det meget dårligt ind i Albertslunds grønne profil som miljøcertificeret virksomhed, at anvende miljø- og sundhedsskadelige kemikalier, hvis det kunne undgås.

Positiv dialog med leverandørerne

Albertslund Kommune indledte en dialog med arkitekten om at finde en anden type skiltelim, der ikke krævede stærke kemikalier, og som både miljø- og arbejdsmiljømæssigt ville være et bedre alternativ. Der blev stillet krav om, at den nye lim skulle have en tilfredsstillende klæbeevne og samtidig være miljø- og arbejdsmiljøvenlig. Leverandøren tog imod udfordringen og efter en måned var der en løsning parat.

Hårtørrer løser problemerne

I samarbejde med skilteproducenten og arkitekten, lykkedes det kommunen at finde frem til et alternativ, som monteres og aftages ved hjælp af varme. Ved prøveopsætningen blev det demonstreret, hvordan man ved hjælp af en hårtørrer kunne tage skiltene ned uden brug af opløsningsmidler. Albertslund Kommune undgår dermed at anvende det oprindelige produkt med opløsningsmidler, der var både miljø- og sundhedsskadelige.

Læs også:

Køer, får og geder bekæmper ukrudt i Ishøj Kommune

Kemikaliefri rengøring er en gevinst for alle parter

Miljøeffektivt byggeri i Odense Kommune

Krav og dialog gør leverandørerne grønnere