"

DI hilser regeringens nye grønne udspil velkommen

”Virksomhederne er klar” siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (DI), der dog gerne ser ”konkrete målsætninger” for klimaindsatsen allerede nu og ikke først i løbet af 2021.


Hos DI hilser man regeringens nye udspil for grønne offentlig indkøb velkommen. Blandt andet fremhæver Lars Sandahl i en pressemeddelelse, at regeringen som del af udspillet indfører en såkaldt baseline for den offentlige sektors klimaaftryk.

”Den nye baseline-måling markerer starten på en faktabaseret tilgang til klimaarbejdet i den offentlige sektor. Et naturligt næste skridt i arbejdet er, at udspillet allerede nu – og ikke ultimo 2021, som regeringen foreslår – bliver fulgt op med en konkret målsætning for klimaindsatsen i kommuner, regioner og stat”, siger Lars Sandahl i en pressemeddelelse i forbindelse med udspillet.


Strategiens tre spor

Strategien bygger på tre sammenhængende spor, der alle har fokus på indkøbsområder i det offentlige, der i dag sætter et betydeligt klimaaftryk, herunder:

Et implementeringsspor, der skaber grøn handling nu, et udviklingsspor, der skaber langsigtet grøn handling frem mod 2030, og et spor, der vedrører grøn viden og grønne værktøjer.

Under disse tre spor præsenterer strategien således initiativer, der igangsættes allerede nu, samt initiativer med et længere udviklingssigte.

Vigtigt med fokus på totalomkostninger

Lars Sandahl er også glad for, at regeringen i udspillet viser, at man er indstillet på, at nye bæredygtige løsninger – i hvert fald på kort sigt – også kan blive dyrere for indkøberne. I sidste ende er det totalomkostninger og ikke rå indkøbspris, der skal være afgørende.

”For at realisere de grønne ambitioner må regeringen, kommunalbestyrelser og regionsråd prioritere skattekronerne og effektivisere opgaveløsningen. Og offentlige indkøbere bør kigge på totalomkostninger i hele et produkts levetid og ikke blot den rå indkøbspris”, pointerer Lars Sandahl Sørensen.

 

Hent regeringens udspil Grønne indkøb for en grøn fremtid – strategi for grønne offentlige indkøb her

Læs hele DIs pressemeddelelse her