Baby

Københavns Kommune og Miljømærkning Danmark afholder stormøder om miljømærket babyudstyr og børnetekstiler

Foto: Colourbox.dk

Den 17. august og 14. septemBer afholder københavns kommune i samarbejde med miljømærkning danmark stormøder om flere miljømærkeDE institutionsmøbler samt MERE MILjøMÆRKEt babyudstyr og børnetekstiler. stormøderne er en del af indsatsen for flere miljømærkede produkter på markedet. 51 danske og nordiske kommuner støtter op om årets indsats. Tilmeld dig her


Københavns Kommune og Miljømærkning Danmark samarbejder om at få flere miljømærkede produkter på markedet
Københavns Kommune vil have flere miljømærkede produkter på markedet. Miljømærkerne er gode for sundheden og nærmiljøet, samtidig med at de har fokus på at begrænse klimabelastningen. Ifølge Søren Kjærsgaard, formand for Det Danske Miljømærkenævn, er krav til miljømærker i udbud en enkel måde at foretage grønne indkøb, idet udgifter til udvikling og kontrol af detaljerede miljøkrav undgås. Samtidig er et udvidet udbud af miljømærkede produkter med til at gøre det lettere og billigere for alle, at købe miljørigtigt. Læs mere her

Offentlige indkøbere har med deres indkøbsvolumen stort potentiale for at påvirke markedet. Sidste år bakkede 40 kommuner op om mere miljømærket arbejdsbeklædning og flere miljømærkede kontorartikler, i år bakker hele 51 danske og nordiske kommuner op om indsatsen for flere miljømærkede institutionsmøbler, samt mere miljømærket babyudstyr og børnetekstiler. Derigennem sendes et fælles signal til markedet om, at de nordiske byer ønsker flere bæredygtige produkter.

Siden 2017 har Københavns Kommune derfor samarbejdet med Miljømærkning Danmark om at øge udbuddet af miljømærkede produkter i to markedskategorier årligt. Indsatsen foregår gennem markedsdialoger med producenter og to stormøder, hvor leverandører, kommuner, Miljømærkning Danmark, SKI og andre interesserede mødes og udveksler erfaringer, udfordringer, samt hører mere om, hvad det kræver at få det nordiske miljømærke Svanen og det europæiske miljømærke EU-Blomsten. Du kan læse mere om stormøderne og tilmelde dig i bunden af siden.

Børnene i fokus for årets miljømærkeindsats
I år sættes de mindste i fokus, når miljømærkeindsatsen målrettes børnetekstiler og institutionsmøbler. Barnevogne, madrasser, institutionsmøbler og andre produkter til børn og babyer kan indeholde en række uønskede kemiske stoffer. Fx. udførte Forbrugerrådet Tænk Kemi i august 2019 en test, som viste, at der kan findes problematiske kemikalier i barnevogne. Læs mere her. Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi, hilste Svanemærkets nye kriterier for babyprodukter med tekstil velkommen med ordene:

“Vores tests af fx klapvogne, kombivogne og autostole underbygger behovet for et øget fokus på kemikalier i disse produkter. Fx fik 6 ud af 11 klapvogne den laveste kemibedømmelse i vores test, fordi de bl.a. indeholdt klorparaffiner i håndtaget. Det er en stofgruppe, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Stofferne er ikke forbudte i klapvogne i Danmark. Men de er problematiske i produkter til børn. Det er derfor positivt, at Svanemærket nu gør entre på området.”

DE MATERIALER, DER INDGÅR I ET SVANEMÆRKET BABYPRODUKT MED TEKSTIL, SKAL LEVE OP TIL SKRAPPE MILJØ- OG KEMIKALIEKRAV:

 • Testet for holdbarhed, sikkerhed og god kvalitet
 • forbud mod anvendelse af stoffer, der kan fremkalde kræft, skade arveanlæg eller skade vores reproduktionsevne, samt forbud mod halogenerede flammehæmmere, fluorstoffer og nanopartikler.
 • Krav til fyldmaterialer, metal, gummi og plast i produktet.
 • For bomuld skal mindst 50 % være økologisk bomuld eller 100 % skal være bomuld, der efterlever standarder for begrænset pesticidforbrug (IPM-bomuld).
 • Produktet er sikkerheds- og kvalitetstestet.

INSTITUTIONSMØBLER MED SVANEMÆRKET OG EU-BLOMSTEN ER:

 • Testet for holdbarhed, sikkerhed og god kvalitet
 • Træmøbler og trædele og fremstillet af lovligt og sporbart træ
 • En høj andel af træet er fra certificeret skovbrug
 • Tekstiler, fyldmaterialer, lim og maling lever op til skrappe krav til kemikalier
 • Møbler med en høj andel af plastik indeholder genanvendt plast
 • Det er muligt at fjerne og genanvende metaldele, når møblet kasseres.

FAKTA OM STORMØDERNE

STORMØDE OM INDKØBSAFTALER: INDENDØRS INSTITUTIONSMØBLER TIL BØRN OG MILJØMÆRKER

 • Tid: mandag den 17. august 2020 kl. 11.45–16.00 (registrering og sandwich fra 11.45 -12.30)
 • Sted: Kulturhuset Islands Brygge, Islands Brygge 18 2300 København S – mødelokale Salen.

Tilmelding senest torsdag den 13. august 2020. Du tilmelder dig her

MØDE OM INDKØBSAFTALER: BABYUDSTYR, BØRNETEKSTILER OG MILJØMÆRKER

Tid: mandag den 14.september 2020 kl. 10.00–14.00 (registrering + kaffe og rundstykker fra 09.45 -10.00)

Sted: Kulturhuset Islands Brygge, Islands Brygge 18 2300 København S – mødelokale Salen.

Tilmelding senest torsdag den 10. september. Du tilmelder dig her

 

MERE INFORMATION

Har du spørgsmål, så kontakt: CSR-konsulent, Alexandra Thempler de Leeneer, i Center for Indkøb, Københavns Kommune, på jb7m@kk.dk eller 61622214